Lastik

23-02-2023 17:33:46 tarihinde yayınlandı

Lastik Havası Neden İner?

Sıcaklık, yanlış basınç ve yapılan yanlış işlemler nedeniyle lastik havası düşebilir. Lastik havası neden iner ve ne yapmanız gerektiğini öğrenin.

Lastik Havası Neden İner?

Lastik havası, birçok etkene bağlı olarak iner. Bu etkenlerden birçoğu belirli bir durum sonucunda meydana gelirken, bazıları zamana bağlı olarak ortaya çıkar. Buna göre lastik havasının başlıca inme nedenleri şunlardır:

  • Uzun Zamandır Kullanılmamış Olması

Uzun zamandır aracın kullanılmamış olması, lastiklerin havasının inmesine yol açar. Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. 

  • Jantın Hava Bırakması

Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır. 

  • Hasarlı Sibop

Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar. Ayrıca jant üzerine yanlış yerleştirilen sibop sapı da bu duruma neden olur. Bu nedenle gerekli kontrollerin yapılması ve montaj esnasında dikkatli olunması gerekir.

  • Bijonların Fazla Sıkılması

Jant, araca montajlanırken bijonların önerildiği şekilde sıkılması gerekir. Tavsiye edilen tork değerinden fazla sıkmak, hava basınç sensörünün hasar almasına yol açar. Fakat bazı durumlarda lastik basınçları doğru olmasına rağmen, araç bilgisayarında basıncının düşük olduğunu gösteren bir ibare bulunur. Bu durumda aracın yetkili servise gösterilmesi gerekir. 

  • Jant Problemleri

Jant üzerinde bulunan hasarlı iç yalıtım lastiğin inmesine yol açar. Bunun yanı sıra astar ve mikro çatlak da lastik havasının inmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Lastiklerin çelik tel kısmında monte ya da sökme esnasında herhangi bir hasar oluşmamalıdır. Ayrıca jant köşelerindeki kirlenme de lastik havasını indiren etkenler arasında yer alır. 

  • Hava Şartları

Gazın basıncı, hava sıcaklığa bağlı olarak da değişir. Fizik kurallarına göre belirlenen basınç değişikliği, yaz ve kış mevsiminde farklılık gösterir. Özellikle kış aylarında soğuyan havaya bağlı olarak lastik basıncı düşer ve güncellenmesi gerekir. Buna göre; sıcaklık 10 derece düştüğünde, lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1 - 2 PSI azalma görülür. 

Lastik Basıncının Düştüğü Nasıl Anlaşılır?

Lastiklerin hava basıncı periyodik olarak kontrol edilmesi gerekir. Özellikle maksimum 10 günde bir kontrollerin yapılması, sürüş güvenliği açısından oldukça önemlidir. Hava basıncının düşüp düşmediğini anlamak için petrol ofislerinde veya oto servislerinde bulunan cihazlardan kontrol yapma imkanı vardır. Lastik basıncının düştüğünü anlamanın yollarından bir tanesi de lastikleri gözle kontrol etmektir. Basıncı düşen lastiğin havası iner. Birçok kullanıcı sürüş esnasında meydana gelen olumsuzluklar nedeniyle havanın indiğini fark eder. Böylesi bir durumda sürüş esnasında araç yan taraflara doğru çeker ve birtakım sesler duyulur. 

Lastik Basıncı Neden Önemlidir?

Lastikler, çeşitli faktörlere bağlı olarak aşınır ve yıpranır. Bu durumda sürüş esnasında yıpranmalar meydana gelir. Lastik basıncında meydana gelen problemler, jantlara çok ciddi zarar verir. Bu durumda lastiklerde kontrolü sağlamak zorlaşır. Dolayısıyla yakıt sarfiyatı meydana gelir.

Lastik basıncının yanlış ayarlanmış olması, basınç kaybının meydana gelmesine yol açar. Yolculuk esnasında lastikler daha kolay aşınır. Bu durumda lastiklerin değiştirilmesi gerekir. Araçların sürüş performansını olumsuz yönde etkileyen lastikler, maliyetler açısından da istenmeyen etkileri beraberinde getirir. 

Lastik Basıncı Düşük Olmasının Zararları

  • Lastik basıncının olması gerekenden düşük olması, lastik duvarlarında yumuşamaya neden olur. Bu durumda lastikler çok kolay bir şekilde esner. Kauçuk sıcaklığını arttıran aşırı sürtünme durumu, lastiklerin aşınmasına yol açar.
  • Sıcaklığın yükselmesiyle birlikte lastikler patlar. 
  • Sıcaklığın düştüğü karlı havalarda ise lastikler, düşük basıncı bir süre tolere edebilir. Ancak bu şekilde de kullanım kesinlikle tavsiye edilmez. 
  • Yol tutuş kabiliyeti azalır. 
  • Soğuk ve karlı havalarda fren mesafesi uzar. 
  • Sürücünün direksiyon hâkimiyeti zorlaşır.
  • Yakıt sarfiyatı meydana gelir.
  • Araç kullanım konforu düşer. 

Lastik Hava Basıncı Yüksek Olursa Ne Olur?

Lastik hava basıncının yüksek olduğu durumlarda, düşük olduğunda karşılaşılanlara benzer durumlara rastlanır. Bunların yanı sıra yüksek lastik basıncında aşağıdaki etkiler meydana gelir:

  • Sürüş emniyeti ortadan kalkar. Konfor azalır.
  • Taban ortasında yıpranma hızlanır. En küçük cisimler bile lastiğin hasar almasına yol açar.
  • Yanak sürtmelerinden daha fazla etkilenir. 
  • Dişler kısa sürede aşınır.
  • Lastikte aşınma meydana gelir. 

Lastiğim İnmiş veya Patlak İse Ne Yapmalıyım?

Lastiğin indiği ya da patladığı durumlarda yapılabilecek birçok yöntem bulunur. Delik ya da kesik durumlarında, lastiğin tamir edilmesi mümkündür. Fakat bu durum lastik sırtını geçmeyen 6 mm’ye kadar kesikler için geçerlidir. 

Delinme durumunda mutlaka lastik iç kısmı muayene edilir. Radyal lastiklerin uygun şekilde tamir edilmesi için mantar yama kullanılır. 6 mm’den fazla olan deliklerde tamir işleminin yapılması kesinlikle önerilmez. Ayrıca diş derinliği de 1.6 mm’nin altındaysa tamir edilmesi sağlıklı bir yöntem değildir. 

Hasarlı lastiğin değiştirilmesi gerekir. Ancak değişim işleminden önce şişirme basıncı, hız ve kilometre sınırlamalarının doğru olması gerekir. Bu amaçla yedek lastik yanaklarına bakılarak, uzman birine kontroller yaptırılır. Eğer lastik patlak olmamasına rağmen iniyorsa bu durumun başlıca nedenleri şunlardır:

  • Lastik sibobu hava kaçırıyor olabilir.
  • Lastik ve jant birbiriyle uyumsuz ya da eskimiş olabilir. Oksitlenen jantlarda hava kaçırma problemine sıkça rastlanır. 
  • Jantlarda darbe sonucu eğirilip hava kaçırma problemi meydana gelebilir.
  •  Araç lastiğinde vida, çivi gibi maddeler batmış olabilir. 

Doğru Lastik Basıncı Nasıl Yapılır?

Doğru lastik basıncını ayarlamak için basınç ölçerin kullanılması gerekir. Basınç ölçer, birçok tamirhanede bulunan bir alettir. Ancak isterseniz kendiniz de alarak, belirli periyotlarda kontrol işlemini yapabilirsiniz. Doğru lastik basıncını ayarlarken ölçüm işleminin sabah yapılması gerekir.

Kontrol işleminin ilk adımı sibop kapağının döndürülerek açılmasıdır. Ardından basınç ölçer, sibop üzerine yerleştirilir. Bu noktada hafif hava çıkış sesi duyulması normaldir. Ölçerde gösterilen basınç okunur. Lastik için tavsiye edilen bar değerinde olmak gerekir. Üretici özelliklerine uygun değerlerin olmasına dikkat edin. Ardından sibop başlıklarını takın ve tüm lastikleri kontrol edin.

Kışın Lastik Basıncı Kaç Olmalıdır?

Birçok sürücü için kış lastiği kullanmak yeterli bir önlemdir. Ancak sadece lastik değişimi yapılması tek başına işe yaramamaktadır. Daha ayrıntılı bir yaklaşım ve ayarlama yapılması gerekir. Lastik basıncının doğru ayarlanması da kış lastiği kullanımı kadar önemlidir. Eğer lastik basıncı doğru ayarlanmazsa, lastikten gereken verimi almak zorlaşır ve sürüş emniyeti sekteye uğrar. 

Lastik basıncı, özellikle havaların soğumasıyla birlikte düşebilir. Böyle bir durumda lastiklerin normal basıncından daha yüksek bir değerde kullanılması gerekir. Kışlık lastik basıncı için 0.2 bar değerinde bir ekleme yapmak gerekir. Ancak doğru lastik basıncının ayarlanmasında uzman kişilerden fikir almak gerekir. Bu şekilde güncel değerlere uygun sonuç elde etmek mümkündür. 

Ayrıca sürücülerin kış lastiklerini doğru zamanda takması önemlidir. Kış lastikleri, şehirlerarası yolcu veya yük taşıyan tüm ticari araçlar için zorunlu bir durumdur. Kış lastiği ne zaman takılır konusunu inceleyerek, daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

Yazın Lastik Basıncı Kaç Olmalıdır?

Sürüş konforlu için mevsime uygun lastik kullanılması gerekir. Yaz aylarında hava sıcaklığına bağlı olarak yola çıkmadan önce basınç kontrolü yapılır. Çünkü sıcaklığa bağlı olarak lastikler ısınır ve basınç yükselir. Isınmaya bağlı olarak meydana gelen basıncı azaltmak için kesinlikle lastik havası boşaltılmamalıdır. Yaz aylarında lastikler çok kolay bir şekilde aşınır. Aracın yakıt tüketimi ve karbondioksit salınımı artar. Bu nedenle lastik diş derinliğinin en az 1.6 mm olması gerekir. Daha düşük veriyle karşılaşıldığında lastikler değiştirilmelidir. Yaz lastiği ne zaman takılır konusunu da incelemenizi öneririz. 

Yağmurlu Havalarda Lastik Basıncı Nasıl olmalıdır?

Araç kullanmak, sıcak ve kuru havalarda oldukça keyifli ve konforludur. Ancak yağmur ve kar gibi olumsuz etkiler, sürüş esnasında istenmeyen durumları meydana getirir. Bu nedenle yağışlı havalarda lastik basıncının doğru ayarlanması son derece önemlidir. Yağmurlu havalarda lastik basıncını üreticinin önerdiği değerlere göre ayarlamak gerekir. Lastik basınının önerilen değerlerden yüksek ya da düşük olması, aşınma durumunu da beraberinde getirir.