Lastik

27-01-2023 10:52:08 tarihinde yayınlandı

Yaz Lastiği Ne Zaman Takılır?

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte birçok araç kullanıcısının aklından aynı soru geçiyor, yaz lastiği ne zaman takılır?

Yaz Lastiği Ne Zaman Takılır?

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte birçok araç kullanıcısının aklından aynı soru geçiyor, yaz lastiği ne zaman takılır? Performans lastikleri olarak da bilinen yaz lastikleri, sıcak havalarda kuru yollarla başa çıkabilmek için üretilmektedir. Yüksek sıcaklıklarda araç performansını olabilecek en üst düzeye çıkartmak için tasarlanan yaz lastikleri, bu sayede maksimum çekiş gücü ve yol tutuşu sağlar.

 Hava sıcaklıkları 5-7℃ seviyesindeyken araçların lastik değişimini yapıp yaz lastiklerine geçmek için en uygun zamanlardır. Arabalarımız da farklı hava koşullarına adapte olmalıdır, bu nedenle doğru lastiği bulmak sürüş kalitesi ve güvenlik için son derece önemlidir. Yaz lastiği takmak için en uygun zamanı öğrendik, şimdi ne var? Yaz lastiklerini dört mevsim ve kış gibi diğer lastik türleriyle karşılaştırmak isteyebilirsiniz.

 

Yaz Lastiği Mi Yoksa 4 Mevsim Mi Kullanmalıyım? 

Kış lastikleri bilindiği gibi soğuk hava koşullarında güvenli ve yüksek performanslı yolculuk sağlamak üzere tasarlanır, diğer yandan dört mevsim lastikler ise her mevsime ve koşullarına uyum sağlamakla birlikte yaz ve kış lastiklerine nazaran kusursuz performans gösteremezler. 

Yaz lastikleri birçok performans testinde dört mevsim lastiklerinden daha iyi performans gösterirken, daha soğuk havalarda sertleşir, durma mesafeleri ve kontrolü azalır. Bunun nedeni de yaz lastiklerinin soğuk havalar yerine  sıcak havalarda mükemmel yol tutuşu, viraj alma, frenleme ve hızlanma için optimize edilmiş olmalarıdır.

 

Bir Lastiğin Yaz Lastiği Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Aracınıza ve size uygun marka ve lastiği bulduktan sonra o lastiğin ihtiyaçlarınızı tam olarak karşıladığından emin olmalısınız. Yaz lastiğinize karar verirken birçok etkeni göz önünde bulundurduğunuzu biliyoruz, bunların başında gelen fiyat kriteri önemli bir tercih sebebi olmakla birlikte bir diğer önemli ve fiyat/performans göstergesi olan lastik hız çarpanı da yaz lastiği seçiminde önemli bir kavramdır. 

Hız çarpanı kısaca bize bir lastiğin iki saat boyunca arızasız çalışabileceği maksimum hızı söyleyen bir derecelendirme sistemidir. Örneğin genellikle şehir içinde düşük hızlarda yolculuk ediyorsanız hız çarpanını S seçmenizi önerebiliriz.

 

Yaz Lastiği Taktırmanın Avantajları Nelerdir?

 Yaz lastiği kullanmaya karar verdikten sonra hem diğer mevsim türlerine göre hem de hava koşullarında sağladığı avantajları bilmek gereklidir. Araç yakıtına ve sağlığı konusunda ne gibi avantajlara sahip olduğunu bilmek araç sahipleri için önemlidir. Bu avantajların en önemlilerine bir göz atalım:

  • Daha az ve daha sık oluklara sahip yaz lastikleri yola daha fazla kauçuk etmesini sağlayarak çekiş gücünü artırır.
  • Yaz lastikleri sıcaklıklar arttıkça yumuşayan kauçuk özelliğine sahiptir, bu nedenle yaz boyu daha iyi kavrama sağlar.
  • Lastiklerin daha dayanıklı olması için güçlendirilmiş yan duvarlar.
  • Yolla daha iyi temas sağlayan özel sırt deseni sayesinde iyileştirilmiş viraj alma ve frenleme yetenekleri.

 

Yaz Lastiği Nasıl Saklanır? 

Yaz boyu lastiklerinizi kullandıktan sonra bir sonraki sezon için yaz lastiğini olabilecek en güvenli şekilde saklamak gerekir. Bu sayede kullanım ömrü uzayan lastiklerinizi güvenle kullanabilirsiniz. Lastiğinizi saklamadan önce temizlemeniz de lastik sağlığı açısından önemlidir. 

Öncelikle yaz lastiğinizi hava geçirmeyen ve güneş ışığını engelleyecek koyu renk bir poşet veya torbanın içine koymalısınız. Lastiğin saklanacağı ortamda çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır, özellikle nemli ortamlardan da kaçınılmalıdır. Lastik saklanırken zeminle direkt temas etmemeli, altına zeminle temasını kesecek tahta benzeri bir obje koymalısınız. 

Artık yaz lastiğinin ne zaman takıldığını ve avantajlarını bildiğimize göre, şimdi yapılması gereken bu bilgilere göre aracımız için en uygun yaz lastiğini bulmak. Uzun süre dayanıklı, daha iyi çekiş ve daha yumuşak bir sürüş sağlayan veya aracınızın yakıt tüketimini iyileştirmek için özel olarak tasarlanmış birçok lastiği Servislet üzerinden bulabilirsiniz. 

Kararsız kaldıysanız endişelenmeyin, bir telefon kadar uzağınızdayız! Servislet size aracınız için en uygun lastiği, en avantajlı fiyatlarla sunar. Aracınıza uygun lastikleri bulmak ve yetkili servislerde güvenli bir şekilde değişimini yaptırmak için Servislet üzerinden size en uygun yaz lastiğini bulabilirsiniz. Aynı zamanda kış lastikleri için de Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?” başlıklı blog yazımızı da okuyabilirsiniz.