Lastik

25-10-2022 10:54:23 tarihinde yayınlandı

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

Kış lastiği ne zaman takılmalı biliyor musunuz? Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor ve bitiyor? Kış lastiği zorunluluğuna uymayan araç sahiplerini ne bekliyor?

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

Havanın 7 derecenin altına düştüğü aylarda kış lastiği takılması gerekir. Karlı ve buzlu zemine, soğuk hava şartlarına kısacası zorlu kış koşullarına uygun olan tek lastik türü kış lastiğidir. Kış lastikleri karlı zeminde yol tutuşunu arttırmayı hedefleyen esnek kauçuk yapısı, zeminle temas yüzeyini arttıran geniş sırt blokları ve farklı desen tasarımı ile araç sürücülerinin kış koşullarında güvenli seyahat etmelerini sağlar. Bu yüzden de zorlu kış koşullarına uygun tasarlanan kış lastiklerinin hem ticari hem özel araçlar için yılın belli döneminde kullanılması zorunludur. Böylece araç sürücülerin cevabını sık merak ettiği kış lastiği ne zaman takılır sorusu kış lastiği uygulaması ile açıkça belirtilir. Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayarak 1 Nisan günü son bulur. Tüm yolcu ve eşya taşıyan araçlar için bu uygulama geçerlidir. Kış aylarında can ve mal güvenliğini sağlayarak seyahat etmek için mevsim koşullarına uygun lastik kullanımı önemlidir.

 

Aracınıza uygun kış lastiğini fırsatlardan yararlanarak satın almak ve avantajlı kampanyalar ile ücretsiz montaj hizmetinden faydalanmak için tıklayın.

 

Kış Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık günü başlar. Hem şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda hem de özel araçlarda bu zorunluluk geçerlidir. Kış lastiği zorunluluğu sürücüler için kış mevsiminde güvenle seyahat edebilmeleri için uygulanır ve 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında bu zorunluluğa uymayan sürücülere cezai işlem uygulanır. Trafik kontrolü sırasında kış lastiği zorunluluğuna uymadığı tespit edilen sürücüye 846 lira para cezası kesilir. 

 

Kış lastiği Uygulaması Ne Zaman Bitiyor?

Kış lastiği uygulaması 1 Nisan günü son bulur. Hem şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda hem de özel araçlarda bu zorunluluk geçerlidir. Kış lastiği zorunluluğu sürücüler için kış mevsiminde hem kendileri hem de trafikteki diğer sürücülerin can ve mal güvenliğini sağlayarak seyahat edebilmeleri için uygulanır ve 1 Aralık 1 Nisan tarihleri arasında bu zorunluluğa uymayan sürücülere 846 lira ceza kesilir.

 

Yazın Neden Kış Lastiği Kullanılmaz?

Kış lastiği; desen tasarımı, kauçuk yapısı ve geniş sırt blokları ile karlı ve buzlu zeminler için tasarlanmıştır. Kullanılması gereken mevsim dışında kullanıldığında kaza riski artar. Yazın kış lastiği kullanılması bu yüzden önerilmez. Yazın kış lastiği kullanılmaması için birçok sebep vardır. Öncelikle sıcak havalarda kullanılan kış lastiği çabuk aşınır ve araç performansını doğrudan etkiler. Buna ek olarak sürücülerin dikkat ettiği yakıt tüketimini de olumsuz etkiler. Kış lastiklerinin geniş sırt blokları ile zeminle temas ettiği yüzey daha fazladır. Zeminle temas eden yüzey arttıkça sürtünme artar ve yakıt tüketimi de aynı şekilde artar. Son olarak yazın kış lastiği kullanılması fren mesafesini uzatarak kaza ihtimalini arttırır.  

 

Aracınıza uygun kış lastiğini fırsatlardan yararlanarak satın almak ve avantajlı kampanyalar ile ücretsiz montaj hizmetinden faydalanmak için tıklayın.

 

 

Kış Lastiği Cezası Ne Kadar?

Kış lastiği zorunluluğuna uymayan sürücülere cezai işlem uygulanır. 1 Aralık günü başlayan ve 1 Nisan günü son bulan kış lastiği uygulamasının para cezası 846 liradır. Kış şartlarına uygun olmayan lastiklerin kullanılması can ve mal güvenliği için tehdit oluşturmaktadır bu yüzden bu zorunluluğa uymayan araç sahipleri için cezai işlem uygulanır.

 

Kış Lastiği Hangi Araçlara Zorunlu?

 Türkiye’de tescil edilmiş veya edilmemiş şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşıyan tüm araçlarda kış lastiği uygulaması zorunludur. Kış lastiği zorunluluğu tüm araçlar için 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında olmak üzere 4 ay zorunludur. Buna ek olarak seyir esnasında zorunlulukla değiştirilen lastiklerin de kış lastiği olması uygulamaya dahildir. Trafikte kaza riski yaratmamak, can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla kış lastiği zorunluluğu ülkemizde uygulanır.