Lastik

23-02-2023 17:37:26 tarihinde yayınlandı

Run Flat Lastik Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Runflat lastikler, patlama gibi olaylar karşısında maksimum 80 km/s hızla 80-100 km daha yolculuk yapmanıza olanak tanıyan lastiklerdir.

Run Flat Lastik Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Runflat lastikler, patlama gibi olaylar karşısında maksimum 80 km/s hızla 80 - 100 km daha yolculuk yapmanıza olanak tanıyan lastiklerdir. Sürücüler tarafından “patlasa da giden lastik” olarak da bilinen run flat, görsel açıdan standart lastikler benzer. Fakat bu tarz lastiğin üretim teknolojisi oldukça farklıdır. Run flat lastiklerin patlama ve delinme gibi durumlarda 80 - 100 km daha gidebilir olması, ön plana çıkan detaylar arasında yer alır.

Run Flat Lastiklerin Özellikleri Nelerdir?

Run flat lastikler, patlasa da uzun süre yola devam etmeyi sağlar. Run flat teknolojisine sahip olan lastikler, aracın özellikle acil durumlarda kontrolü kaybetmeden kullanılabilmesini sağlar. Sürücüler, hâkimiyetini daha iyi kontrol ederek güvenli bir şekilde yola devam eder. Bu tarz bir lastik, hava basıncında ani düşüş olsa bile yolculuk yapmaya imkân tanır. Lastiğin hasar alsa bile yolculuk yapmayı sağlaması, kullanıcıların güvenini kazanır. Bu tarz lastik seçeneklerinde özel takviyeli yanaklar bulunur. 

Sürücüler, lastiği herhangi bir hasar aldığında saatte 80 km’ye kadar kullanım olanağına sahiptir. Bu durumun birçok avantajı bulunur. Birçok kişi, özellikle uzun yolculuklarda run flat teknolojisine sahip lastikler kullanarak, güvenli sürüş deneyiminin farkını hisseder. 

Run Flat Lastiklere Sahip Lastik Markaları ve Modelleri

Birçok marka, run flat teknolojisi kullanarak sürücülerin kendilerine uygun tercihte bulunmasını sağlar. Geçmişten günümüze gelişerek kullanılmaya devam eden run flat teknolojisi, olumsuz etkenler karşısında bile dayanıklılığını sürdürür. Run flat lastiklere sahip markalar ve modelleri şunlardır:

Michelin: ZP (Zero Pressure)

Run flat denildiğinde akla gelen ilk markalar arasında Michelin yer alır. Bu teknoloji 1995 yılından beri aktif olarak kullanılır. Günümüzde zırhlı araç lastikleri olarak da tercih edilir. Zero Pressure teknolojisinde tamamen run flat kullanılır. Michelin run flat lastiklerin yanak kısmında ZP şeklinde bir kısaltma bulunur. BMW ve Mercedes markalarında araçların orijinal ekipman lastikleri olarak kullanılır. 

Hankook: HRS (Hankook Runflat System)

HRS kısaltması ile işaretlenen Hankook lastik markasına ait bu ürün, sürücülerin güvenli ve konforlu bir deneyim yaşamasını sağlar. Ürünün yanak kısımlarında destekler bulunur. Yüksek performans ve uzun kilometre ömrüne sahip olması birçok kişi tarafından yoğun ilgi görmesini sağlar. 

Bridgestone: RFT (Run Flat)

Bridgestone, 1987 yılında RFT lastiklerin ilk neslini üretmiş bir markadır. 2004 yılına kadar RFT teknolojisini kullanarak, dikkat çekmeyi başarır. İlk nesilde lastik yanakları güçlendirilerek yeniden dizayn edilmiştir. 2005 yılında ikinci neslin üretimini yapan marka, konforlu sürüşün yanı sıra zemindeki darbelerin kabine aktarımını azaltmıştır. 2009 yılında üçüncü nesil geliştirilerek, lastiklerde karşılaşılan aşırı ısınma problemini çözümler. Darbe emme özelliği de geliştirilen yeni nesil lastikler, sunduğu üstün konfor ile büyük oranda beğeni kazanır. 

Petlas: RFT (Run Flat)

Petlas, yerli bir lastik üreticisidir. Run flat lastiklerini P-RFT olarak işareetleyen marka, güçlendirilmiş yanak teknolojisiyle üretim yapar. Lastik seçenekleri ekonomik ve kaliteli bir tercihtir. 

Continental: SSR (Self Supporting Runflat – Kendinden Destekli Runflat)

SSR ibaresi ile işaretlenen Continental markası, run flat teknolojisini “self supporting runflat” şeklinde isimlendirir. Segmentteki ürünlerin her birine tüm jantlara takılabilme özelliği bulunur. Yakıt tasarrufu da sağlayan ürünler, özellikle alçak profilli lastikler için geliştirilmiştir. 

Goodyear: ROF (Run on Flat)

“Extended mobility” olarak isimlendirilen Goodyear run flat teknolojisi, konforlu bir sürüş deneyimi sunar. Lastik basıncı düştüğünde yola 80 km’ye kadar devam edebilmek mümkündür. Güçlendirilmiş yanaklara sahip olan bu teknoloji 1992 yılından bu yana kullanılır. Farklı durumlar için ise run flat lastik desenleri de bulunur. 

Pirelli: R-F (Run-Flat)

Pirelli run flat lastiklerin yanak kısmında RSC ya da run flat ifadesi yer alır. Ürün isimlerinde Pirelli RFT, R-T, SSRT gibi ibareler geçer. Spor araçlarda sıkça kullanılan pirelli teknolojisi, düşük yanaklı lastiklerde yoğun ilgi görür. SSRT Goodyear ve Pirelli işbirliği ile yürütülür. Lastik yanaklarının güçlendirilmesini sağlayan bir sistemdir. Lastikler tüm jantlarla uyumludur. Ancak güvenli ve uzun ömürlü kullanım için EH2 özellikli jantlarla kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra TMPS basınç göstergesinin olması ve delinme gibi durumlarda lastiklerin değiştirilmesi gerekir. 

Run Flat Lastiklerin Avantajları Nelerdir?

  • Herhangi bir olumsuz durum yaşandığında bile belirli bir süre kullanıma uygun olması
  • Lastiğin janttan çıkma riskinin düşük olması
  • Otoban gibi yoğunluğun fazla olduğu yerlerde, lastik değiştirmeye gerek duyulmaması
  • Yedek lastiğe gerek kalmaması. Bu sayede araç bagajında yer tasarrufu sağlaması
  • Yedek lastik olmadığı için aracın ağırlığında azalma olması
  • Yedek lastik değişimine gerek duyulmadığı için birçok ekipmana da ihtiyaç kalmaması

Run Flat Lastiklerin Dezavantajları Nelerdir?

  • Run flat lastikler, normal lastiklere kıyasla yaklaşık olarak 300 gram daha ağırdır. Bu nedenle otomobilin ağırlığının artmasına neden olur.
  • Fiyat aralıkları standart lastiklere kıyasla daha yüksektir. Ancak uzun vadede daha ekonomik olduğunu söyleyebiliriz. 
  • Bu lastik türlerinin tamir edilmesi mümkün değildir. Çünkü hava direnci ile kullanılır ve hasar seviyesini belirlemek oldukça zordur. 
  • Daha sert yanaklara sahiptir. Bu nedenle sürüş kalitesinin düşmesine neden olabilir.
  • Bazı modellerin daha fazla yol sesine neden olduğu bilinir. Bu durum özellikle uzun seyahatlerde can sıkıcıdır. 
  • Her araca uygun boyutlarını ve diş seçeneklerini bulmak zor olabilir. 
  • Lastik et kalınlığı sebebiyle yakıt tüketimi %1 - 2 oranında artar. 

Run Flat Lastik Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Run flat lastik taktırmadan önce, teknik özelliklerinin etraflıca araştırılması gerekir. Uzman bir kişiden bilgi almak ve takmasını istemek, sürüş güvenliğini sağlamak açısından son derece önemlidir. Bu tür lastiklerde çökmeyi engellemek için takviyeli yanaklar bulunur. Yanakların rijit yapısı nedeniyle uygun sökme - takma ekipmanları kullanılmalıdır. Run flat lastik satın alırken, üretici firmaya dikkat etmek gerekir. Firmadan araç modeli belirtilerek bilgi istenmesi, doğru seçim yapmak açısından tavsiye edilir. 

Run Flat Lastiğin Ömrü Nasıl Uzatılır?

  • Run flat lastiklerini kullanım ömrü patlama, delinme gibi durumlarda 80 - 100 km’ye kadardır. Bu gibi durumlarda lastiklerin değiştirilmesi gerekir. 
  • Lastiğin ömrünü uzatmak için hava basıncı doğru yapılmalıdır.
  • Üretici firmanın önerdiği basınç değerlerine sadık kalınmalıdır.
  • Basınç ayarlaması, hava şartlarına uygun şekilde olmalıdır.
  • Lastiklerin değişim zamanlarına sadık kalınmalıdır. Değişim zamanı belirlenirken mevsim şartları ve kullanım şekli gibi faktörler önemli rol oynar. 
  • Run flat lastiğin belirli periyotlarda dinlendirilmesi ömrü uzatmak açısından oldukça önemlidir. 

Her Araca Run Flat Lastik Takabilir mi?

Run flat lastiklerin kullanılması pek çok açıdan oldukça avantajlıdır. Bu nedenle birçok sürücü, run flat lastik kullanmak ister. Fakat her araç tipi için run flat lastik bulunmamaktadır. Bu lastik tipleri sadece orijinal ekipmanlarında RFT bulunan ve RFT kullanılabilecek TPMS ile donatılmış araçlara uygundur. 

Doğru Run Flat Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

  • Run flat lastik seçiminde birçok detay bulunur. Bunlardan ilki aracın run flat lastiklere uygun olup olmadığıdır. 
  • Run flat lastik yanaklarında ibareler bulunur. Söz cins lastiklerin üzerinde yazan kısaltmalar, ürünün run flat olduğunu ortaya koyar. 
  • Üreticiler tarafından yazılan kodlamalara dikkat edilir. Kodlamalar kontrol edildiğinde lastiğin run flat olup olmadığı tespit edilir. 
  • Firmanın güvenilir olması gerekir. Doğru seçimi yaparken yönlendirmelerde bulunan firma, sürücülerin güvenilir tercihte bulunmasına yardımcı olur.

Run Flat Lastik Nasıl Takılır?

Birçok sürücü, run flat lastiğini kendi kendine takmak ister. Ancak bu durumda bilinçli hareket etmek çok önemlidir. Hava basmadan önce lastik janttan çıkartılır. Yeni lastik düzgün bir şekilde yerine oturtturulur. Bu esasen zorlu bir işlemdir. Özellikle tecrübesi olmayan kişiler, lastiği takarken zorluk yaşayabilir. Bu nedenle sürücülerin kendi kendine takmak yerine en yakın run fiat lastikçiye giderek, yaptırması gerekir. Ayrıca lastik takıldıktan sonra belirli periyotlarda kontroller yapılmalıdır.