Lastik

27-01-2023 10:49:20 tarihinde yayınlandı

Oto Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?

Oldukça önemli bir unsur olarak karşımıza çıkan oto ekspertiz raporu, özellikle ikinci el araç almak isteyen kişilerin kontrol etmesi gereken bir belgedir. Bu belge sayesinde bir aracın detaylı olarak incelenmesi ve kontrol edilmesi mümkün olur.

Oto Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?

Oldukça önemli bir unsur olarak karşımıza çıkan oto ekspertiz raporu, özellikle ikinci el araç almak isteyen kişilerin kontrol etmesi gereken bir belgedir. Bu belge sayesinde bir aracın detaylı olarak incelenmesi ve kontrol edilmesi mümkün olur. Güvenli bir şekilde ikinci el araç almak isteyenler için kurtarıcı bir rol üstlenen oto ekspertiz raporunun alınma işlemleri ise fazlasıyla merak edilen konular arasında kendine yer bulur. Siz de bu raporun nasıl çıkarıldığını ve işlemlerin ne kadar süre aldığını bilmek istiyorsanız yazının devamını okuyabilir, ihtiyacınız olan tüm detayları öğrenerek pratik bir şekilde ekspertiz raporunu ortalama 3 iş günü içerisinde çıkarabilirsiniz.

 

Ekspertiz Raporu Geçerlilik Süresi Ne Kadar Devam Eder?

Ekspertiz raporunu alma işlemleri gerçekleştikten sonra aracın mevcut durumuyla ilgili soru işaretlerine eksiksiz yanıt bulunur. Ancak bu raporun sadece belirli bir süre için geçerliği olduğu unutulmamalıdır. Belirli bir maliyeti olan ekspertiz raporundan yararlanılabilmesi için öncelikle bu raporun ne kadar süre sonra yenilenmesi gerektiği bilinmelidir. Bu sayede ihtiyaç zamanında rapor alınarak aracın satın alma işlemleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Mevcut yönetmeliğe göre ekspertiz raporunun geçerlilik süresine dair resmi karar vardır. Bu karara göre de raporun kullanım süresi 6 ayla 1 yıl arasında değişiklik gösterir. Sadece aracın satışı için değil, bankalardan kredi çekileceği zaman da araç için ekspertiz raporu talep edilebilir. Birden fazla bankada işlem yapılacaksa aynı ekspertiz raporundan yararlanma imkanı da olabilir. Bu nedenle geçerlilik süresi iyi takip edilerek işlemler yapılmalıdır.

 

Oto Ekspertiz Raporu Ne İşe Yarar?

İkinci el bir araba alınacağı zaman oldukça yararlı bilgiler sunan oto ekspertiz raporu ile aracın özellikleri hakkında istenen birçok bilgi elde edilebilir. Özellikle aracın motorunun ne durumda olduğu merak edilen detaylar arasında yer alır. Motorun ne kadar sağlam olduğundan aracın değişmiş herhangi bir parçası olup olmadığına kadar birçok konuda net bilgi bu raporda yer alır.

Aynı zamanda aracın daha önce herhangi bir kaza geçirip geçirmediği de ekspertiz raporuyla anlaşılır. Bu nedenle araçta sorun olup olmadığını anlamak adına bu rapordan destek alınması avantaj sağlar. Aksi takdirde aracın net durumu hakkında yeterli bilgi almak mümkün olmaz ve gereğinden fazla masraf yapılarak satın alma işlemi gerçekleştirilebilir.

 

Ekspertiz Raporu Fiyatları Ne Kadar?

İkinci el araç alım satımlarında veya bankalardan kredi alma işlemlerinde sıklıkla karşımıza çıkan ekspertiz raporu, aracın mevcut değeri konusunda güvenilir bilgiler sunduğu için oldukça avantajlı olur. Bu noktada ister istemez ekspertiz raporu fiyatları ne kadar sorusu gündeme gelir.

Bu tür raporların çıkarılması için talep edilen ücret değişiklik gösterebilir. Raporun ne tür bir araç için alınacağından hangi detayları içereceğine kadar çok çeşitli unsurlar nedeniyle değişen ücretler, sunulan paketlerde yer alan özelliklere bağlı olarak da farklılaşır ve geniş bir aralıkta yer alır. Bu sayede farklı ihtiyaçlara uygun seçeneklerden yararlanmak ve bütçe dostu fiyatlarla ekspertiz raporu çıkarmak mümkün hale gelir.

İkinci el araç alım satım işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına destek olan bu raporlar, yaşanabilecek maddi kayıpların önüne geçer ve isteyenler içi rahat bir şekilde ikinci el araç almaya yönelir.

 

Ekspertiz Alıcı mı Öder Satıcı mı?

Ekspertiz ücretini genel olarak bu raporu talep eden kişi öder. Yani ikinci el araç almak isteyen kişi istediği araçla ilgili rapor elde etmek için masrafı kendisi karşılar. Ancak sunduğu avantajlar nedeniyle raporun alınması tavsiye edilir. Aracın gözle görülemeyen hasarları hakkındaki detayların ortaya çıkarılmasına imkan tanıyan oto ekspertiz raporu, güvenli bir şekilde ikinci el araç alınmasına destek olur.

Ayrıca 2019 yılından bu yana ikinci el araba alım satım işlemleri öncesinde oto ekspertiz raporu alınması da zorunlu hale getirilmiştir. Bu zorunluluk 8 yaş ve 160 bin km altındaki araçlar için zorunludur. Bu nedenle güvenilir bir araç ticareti için bu raporun alınmasına özen gösterilmesi gerekir.

 

Oto Ekspertizin Temel Amacı Nedir?

Oto ekspertizin temel amacı aracın değerinin net bir şekilde belirlenebilmesidir. Özellikle alım satım işlemlerinde ya da tahlil döneminde başvurulan bu rapor içeriğinde aracın geçmişiyle ilgili bilgi edinilmesi mümkün olur. Aracın kaza geçmişinden motorunun durumuna kadar birçok detayın yer aldığı raporda belirtilen bilgilerden yararlanılarak satın alma işlemi için doğru karar verilmesi mümkün olur. Bu nedenle bu rapor olmadan ikinci el aracın satın alınması önerilmez. Aksi takdirde birçok sorunla karşı karşıya kalınabilir.

 

Ekspertiz Raporu Olmadan Satış Yapılır mı?

2022 senesi sonrasında ikinci el araba satış yapan herkesin satıştan en fazla 3 gün öncesinde ekspertiz raporu alması gereklidir. Çünkü satış sırasında bu raporun notere ibraz edilmesi zorunluluğu vardır. Aksi takdirde Ticaret Bakanlığı tarafından idari para cezası alma durumu söz konusu olur. Bu raporda kilometre bilgisi de yer alır ve bu bilginin satış sözleşmesinde bulunması gerekir.

 

Ekspertiz Satış Sürecini Kolaylaştırır mı?

Ekspertiz satış sürecini oldukça kolaylaştırır. Satıcının kendinden emin olmasını ve alıcıya güven vermesini sağlar. Ayrıca aracın motoru ve diğer parçaları hakkında net bilgi edinmek mümkün olur. Bu bilgi aracın değerini de belirlediği için satın alma işlemini yapan kişinin aklında araçla ilgili soru işareti olmaz. Bu rapor olmadığı takdirde sorunlu araçların satışı gerçekleştirilebilir. Bu da alıcının mağdur olmasına neden olabilir. Bu nedenle ikinci el araç satın alınacağı zaman kesinlikle ekspertiz raporuna detaylı olarak bakmak gerekir.

 

Ekspertiz Neleri Kontrol Eder?

Ortalama 3 iş günü içerisinde çıkan bu rapor sayesinde araç hakkında şu detaylar elde edilebilir:

  • Mekanik aksamının durumu
  • Motor sağlığı
  • Aracın iç ve dış parçalarının dayanıklılığı
  • Geçmişte kaç defa hasar aldığı
  • Aldığı hasarlar sonrasında herhangi bir orijinal parçasının değiştirilip değiştirilmediği
  • Fiziksel darbeler sonucunda boyama işleminin yapılıp yapılmadığı
  • Boya işlemi yapıldıysa kaç sefer işlemin gerçekleştirildiği
  • Araç muayenesinin ne sıklıkla yaptırıldığı

Tüm bu bilgilere ve daha fazlasına ulaşılması konusunda yardımcı olan oto ekspertiz raporunun deneyimli uzmanlardan alınması sonucunda aracın satın alma işlemleri güvenli bir şekilde yapılabilir.

 

Ekspertizde Neler Çıkar?

Ekspertiz raporunda aracın değişen parçaları ya da hasarlı kısımları ortaya çıkar. Ayrıca aracın daha önce kaza geçirip geçirmediği ve bu kaza sonrasında ne kadar hasar aldığı belirlenir. Aracın motor mekaniğinden yağ sistemlerine, şanzımanından boyasına, şasisinden süspansiyonuna kadar her bir köşesi kontrol edilir. Böylece aracın mevcut durumu detaylı olarak değerlendirilerek satış için uygunluğu belirlenir. Bu nedenle ikinci el araçların satın alım işlemlerinde ekspertiz raporu alınması zorunlu hale gelir.