14-05-2024 11:55:51 tarihinde yayınlandı

Lastik Yanak Hasarı Nedir? Nasıl Önlenir?

Lastik yanaklarında oluşan hasarlar sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir. Peki, hasar oluşmaması için ne yapılması gerekir? Bu yazıda, lastiklerdeki hasar belirtilerini nasıl tespit edeceğinizi ve önlem almanın yollarını ele alacağız.

Lastik Yanak Hasarı Nedir? Nasıl Önlenir?

Lastikler, aracın yolla teması halinde olan tek noktadır ve güvenli sürüşün temelini oluşturur. Bazı durumlarda ise lastik yanakları hasara uğrayabilir. Hasarlı bir yanak ise lastiğin patlaması gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Peki, nasıl önlem alınabilir? Lastik yanak hasar türleri nelerdir? 

Lastik Yanağı Nedir?

Lastik yanağı, araç lastiklerinin yan kısımlarında bulunan esnek ve dayanıklı bir bölümdür. Bu bölüm genellikle kauçuktan yapılsa da iç yapısında çelik veya tekstil kordlar gibi güçlendirme elemanları da bulunabilir. Bu elemanlar, lastiğin şeklini korurken aynı zamanda yüksek hızlarda ve zorlu koşullarda dayanıklılığını artırır.

Lastik Yanak Hasar Türleri Nelerdir?

Lastik yanak hasar türleri

Lastik yanaklarında kimi zaman çeşitli sebeplerden dolayı yanakta hasar oluşabilir. En sık gözlenen hasar çeşitleri ise şu şekildedir:

  • Kesikler ve Delikler: Lastiğin yanak kısmına keskin bir cismin temas etmesi sonucunda kesikler oluşabilir. Örneğin, kaldırıma çarpma veya sert bir nesneye sürtünme gibi durumlarda meydana gelebilirler. Delikler ise lastiğin yanak kısmında yabancı bir cismin delinmesi sonucu ortaya çıkarlar. Çiviler, vidalar veya cam parçaları gibi keskin objeler bu tür hasarlara yol açabilirler. Delikler ve kesikler, hava sızıntısına ve lastiğin daha fazla hasar görmesine neden olur.
  • Balonlar:Balonlar, karkasın zayıflaması veya hasar görmesi nedeniyle lastiğin yanağında oluşan şişkinliklerdir. Özellikle aşırı yük durumunda veya sert bir yüzeye çarpma gibi durumlarda ortaya çıkabilirler. Balon oluşumu lastikte tehlikelidir ve ani patlamalara neden olabilir.
  • Aşınma: Lastiklerdeki aşınmalar, yanlış hizalama veya aşırı şişirme gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Aşınma durumu özellikle hızlı sürüşlerde ve yaz aylarında sıcak asfaltla temas halinde ortaya çıkabilir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de mevsime uymayan lastik kullanmamaktır. Aşınan lastikler zamanla zayıflar ve sürüş performansını kötü etkiler.

Lastik Yanak Hasarı Nasıl Önlenir?

Lastik yanak hasarı önlemenin yolları

Lastik yanaklarında oluşan hasarlar sürücüleri endişelendirebilir. Bu noktada “Hasarlı bir yan duvar onarılabilir mi?” sorusu akla gelir. Yanak hasarı genellikle onarılamaz; çünkü lastiğin yapısında kalıcı bir hasar oluşturur. Bu nedenle, hasarlı bir lastiği onarmak yerine değiştirmek en iyisidir. Fakat bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bazı önlemler almak gerekir. İşte, bu noktada dikkat edilmesi gerekenler…

1) Darbelere Dikkat Edin

Lastik yanak hasarlarının oluşmasında dikkatsizlik en büyük faktördür. Sürüş esnasında kaldırımlara çarpmak veya çukurlara girmek, lastiğin yapısına zarar verebilir. Ufak gibi görünen bu olaylar sürekli tekrarlarsa lastik zamanla aşınabilir, kesikler ve çatlaklar oluşabilir. Bu noktada ani manevralardan kaçınılmalı, çukur veya bozuk yollarda dikkatli sürüş yapılmalıdır.

2) Doğru Lastik Basıncını Sağlayın

Yanlış lastik basıncı, lastiğin performansını olumsuz etkileyebilir ve güvenlik riski oluşturabilir. Düşük basınç, lastiğin aşırı ısınmasına ve erken aşınmasına neden olabilir. Aynı şekilde yüksek basınç da lastiğin yolla temasını engelleyebilir ve lastiğin ömrünü kısaltabilir. Bu nedenle düzenli olarak lastik basıncını kontrol edilmeli ve üreticinin önerdiği değerlerde basınç ayarı yapılmalıdır.

3) Lastikleri Temiz Tutun

Arabalar sürekli yolla temas halinde oldukları için çamur, taş ve diğer nesneler lastik aralarına kaçabilir. Temizlenmediği takdirde bu cisimler lastik yapısına zarar verebilir. Bu noktada lastikler düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Özellikle yağ veya solvent gibi maddelerden kaçınılmalıdır. 

Aracınızın Lastiklerini Servislet ile Yenileyin!

Araç lastikleri yol ve sürüş koşullarına bağlı olarak zamanla aşınıp yıpranabilir. Onarımın yapılamayacağı durumlarda mutlaka mevcut lastiklerin yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Servislet, 30’dan fazla markanın yaz, kış, dört mevsim geniş ürün yelpazesine sahiptir. Aracınız ne olursa olsun, aradığınız ebatta ve modelde lastiği kolayca bulabilir; çeşitli ödeme ve teslimat yöntemleriyle satın alabilirsiniz. Hemen şimdi web sitemizi ziyaret ederek aracınızın ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.