Lastik

23-02-2023 17:28:31 tarihinde yayınlandı

Lastik Ebatlarındaki Harfler Ne Anlama Gelir?

Lastik ebatlarındaki harfler ne anlama gelir ve aracınız için nasıl doğru boyut seçebileceğinizi öğrenin. Bu makalede her şeyi öğrenin!

Lastik Ebatlarındaki Harfler Ne Anlama Gelir?

Lastik ebatlarında çeşitli harfler ve numaralar bulunur. Belirlenen ibareler, lastik hakkında birçok açıdan bilgi verir. İlk kez lastik alan ya da mevcut lastiğini değiştirmek isteyen kişilerin doğru parçaları seçmesi gerekir. 

Aracın gereksinimlerine uygun seçim yapmak için lastik ölçüsünün doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Harf ve rakam kombinasyonları, ölçü hakkında bilgilendirmelerde bulunur. 

Lastik seçeneklerinin daha iyi bir performans kazanması için ebatlar ve jant ölçülerinin birbiriyle uyumlu olması gerekir. Aksi takdirde parça uyumu ve güvenli sürüş açısından olumsuz etkilerin meydana gelmesi kuvvetli bir ihtimaldir. Lastik ebatlarındaki harfler ne anlama gelir ve aracınız için nasıl doğru boyut seçebileceğinizi öğrenin. Bu makalede her şeyi öğrenin!

Lastik Üzerindeki Rakamların Anlamı

Her lastiğin üzerinde çeşitli rakamlar bulunur. Rakamlar, lastik hakkında bilgiler veren oldukça önemli bilgilerdir. Lastik boyutlarını ifade eden numaraların her biri farklı bir veriyi gösterir. 

Örneğin buna göre lastik üzerindeki bilgilerin sıralaması şu şekildedir:

P 195/55 R 16 87V

  • 195: Lastik taban genişliğidir ve mm cinsinden ifade edilir.
  • 195/55: Yanak genişliğinin lastik taban genişliğine % oranında değeridir. Yani 195mm’nin %55’dir (195x%55=107,25 mm).
  • R: Lastiğin nasıl olduğunu belirten ibaredir (Örneğin; R harfi radial (telli) olduğunu gösterir).
  • 16: Lastik iç çapı yani jantları inç cinsinden ifade eder.
  • Son ibare ise lastik üzerindeki yük endenksidir.

Bazı lastiklerin üzerinde kar kristali sembolü vardır. Bu sembol, lastiğin kış aylarında kullanıma uygun olduğunu ifade eder. 

Lastik Üzerindeki Harflerin Anlamı

  • TL: Tubeless olarak bilinir. “Dubleks” olarak da bilinen TL binek, 4 x 4 ve hafif ticari araç lastiklerinde kullanılır. 
  • TT: Tube - Type anlamına da gelir.
  • RF: Reinforce (güçlendirilmiş) : Her lastik ETRTO tarafından belirtilen bir yük indeksine sahiptir. XL lastik anlamını da ifade eden RF, sıkça karşılaşılan harfler arasında yer alır. Bu tür lastikler aynı ebatlarda, daha fazla lastik basıncı ya da ağırlık taşıma kapasitesine ihtiyaç duyulduğunda geliştirilir. 

Lastik yanaklarında H ve V harfleri de bulunur. Bu harfler, hız endeksini ifade eder. Uluslararası harf kodlarında ifade edilen harfler, aracın hız kabiliyetine uyumlu nitelikte olmalıdır. Doğru seçim yapılmadığı takdirde araç kullanımı esnasında istenilen hıza erişmek zorlaşır. Araca uygun bir lastik seçimi hakkında doğru şekilde bilgilendirmeleri almak için üretici firma ile iletişime geçmek önemlidir.

Lastik üzerindeki önemli bilgilerden bir tanesi de harflerin hangi hız sınırına denk geldiğidir. J, K, L, M, N, P gibi harfler, maksimum hızı ifade eder. 

Hız Sınıfları ve Lastiklerin Çıkabilecekleri Maksimum Hızlar (km/saat) Nelerdir?

Lastik üzerindeki önemli bilgilerden bir tanesi de harflerin hangi hız sınırına denk geldiğidir. Lastik üzerindeki harfler, maksimum hızı ifade ederek doğru seçim yapmayı kolaylaştırır. Buna göre: 

  • Q harfi:160 km / saat
  • R: 170 km / saat
  • S: 180 km / saat
  • U: 200 km / saat
  • H:210 km / saat
  • V: 240 km / saat
  • ZR: 240 km / saat
  • J: 100 km / saat
  • K: 110 km / saat
  • L: 120 km / saat
  • M: 130 km / saat
  • N: 140 km / saat
  • T: 190 km / saat
  • Z: 240+ km / saat
  • W: 270 km / saat
  • Y: 300 km / saat.

Lastiğin Üretim Yılı Nasıl Anlaşılır?

Birçok kişi, lastik üzerinde yazan bilgilere bakarak son kullanma tarihini öğrenmeye çalışır. Fakat hiçbir lastiğin üzerinde son kullanma tarihine dair bir bilgi yoktur. Bu durumun önemli nedenleri arasında lastiklerin son kullanma tarihinin belirlenmesinin zor olmasıdır. Çünkü kullanım zamanı, nasıl ve nerede kullanıldığı gibi etkenler lastiğin değiştirilmesi gereken zamanı farklılaştırır. Bu nedenle kesin ve net bilgi verilmesi mümkün değildir. 

Lastiğin kullanımını etkileyen önemli faktörler arasında üretim yılı yer alır. Lastiğin üretildiği tarihten itibaren 2 sene geçtiyse bunların satın alınması önerilmez. Yeni olan lastik modellerinin tercih edilmesi hem güvenli hem rahat hem de konforlu bir sürüş için gereklidir. Lastik üzerindeki rakamlardan bir tanesi de üretim yılını ifade eder. Buna göre lastiğin üzerinde 1020 gibi bir ifade varsa; 10. hafta, 20 ise yılı gösterir. 

Lastik Ölçüleri Neden Önemlidir?

Lastik, gereğinden büyük ya da küçük olmamalıdır. Lastik tabanının geniş olması kuru havada yol tutuşunun artmasına yol açar. Bu durum yol ile temasın ve sürtünme yüzeyinin artmasına yol açar. Dolayısıyla araçta yakıt tüketimi daha fazla artar ve performans düşüklüğü yaşanır. Küçük lastikler ise daha fazla tur atarak kilometre sayacının yükselmesine yola açar. Lastik ölçüleri belirlenirken birçok test yapılır. Testlerin ardından, aracın performansını kaybetmeden kullanılmasını sağlayan veriler hesaplanır. Servislet’in marka sayfasından aracınızın lastik markasına uygun lastik ölçülerini öğrenebilirsiniz.

Uygun ölçülerde lastik seçilmediği takdirde aşağıdaki gibi olumsuz birçok durum meydana gelebilir:

  • Araç, virajlarda savrulur. 
  • Motora binen yük artar.
  • Araç, muayeneden geçemez.
  • Trafik kazası meydana geldiğinde, sürücü kusurlu bulunur. 

Doğru Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?

Aracınız için en doğru lastiği seçmek istiyorsanız birçok açıdan dikkatli olmanız gerekir. Araçların güvenlik konusunda önemli olan lastik seçiminde bütçenizi belirledikten sonra teknik detaylara hâkim olmanız gerekir. Buna göre dikkat etmeniz gereken başlıca detaylar şunlardır: 

  • Lastik yanak işaretlerini inceleyin. Buna göre yazı ve rakamların araç modelinizle uyumlu olmasına dikkat edin.
  • Lastik, mevsim koşullarına uygun olmalıdır. Ayrıca aracı kullanacağız şehir ve arazi koşulları da seçimini belirleyen faktörlerden arasındadır. Hava sıcaklığının ortalama 7 derece üzerinde olduğu şehirlerde, 4 mevsim kullanıma uygun olan lastiklerin tercih edilmesi tavsiye edilir. Fakat soğuk havaların olduğu şehirler için kış lastikleri uygun bir seçimdir. 
  • Araç yük sınıfına uygun olmalıdır. Lastiğin yük değerleri kontrol edilerek, hız indeksleri dikkate alınmalıdır.
  • Yakıt verimliliği dikkate alınmalıdır. Verimliliği ifade eden harfler A - G arasındadır. G harfi en düşük verimliliği ifade eder. 

Lastik Boyutu Nasıl Hesaplanır?

Araç lastiklerini farklı ebatta bir modelle değiştirmeden önce dönüşüm ve denklik oranlarına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde uyum ve güvenlik konusunda riskli durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle titizlikle tasarlanan ölçülere uygun seçim yapılması oldukça önemlidir. Lastik boyutunu hesaplarken araçta mevcut olan ürünün ölçülerinin dikkate alınması tavsiye edilir. En doğru ve güvenilir sonuçları elde etmek için Servislet.com üzerinden bulunduğunuz şehir, marka, genişlik veya lastik türü gibi bilgileri yazarak hesaplama işlemi yapabilirsiniz. 

Lastik Ölçülerinin Anlamını Bilmek Şart mı?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi lastik ölçülerinin anlamını bilmek, doğru ürünü seçmek açısından oldukça önemlidir. Araç ile uyumlu lastiği seçerek, performansı arttırmak mümkündür. Lastik ölçülerinin doğru seçilmesi motorun ömrünü uzatır. Lastik ölçülerinin anlamını aktaran pek çok üretici vardır. Özellikle yeni lastik seçiminde üreticilerin yardımcı olması, bireylerin daha kolay seçim yapmasını sağlar. Ancak yine de bilinçli sürücüler, lastik ölçüleri ve üretim tarihi gibi bilgileri öğrenerek doğru bir seçim yapmış olur. 

Arabanın Lastik Ebatları Değiştirilebilir mi?

Lastiklerin yanak ve taban bölümü arasında bir ebat dengesi bulunur. Uzmanlar bu dengeyi göz önüne alarak, dönüşüm ölçü sistemi kullanır. Mühendislik hesaplamaları sonucu elde edilen veriler hem sürücülerin hem de aracın güvenliğini sağlar. Bu nedenle arabanın lastik ebatlarının değiştirilmesi önerilmez. Birçok sürücü değişim yüzdesinin 1 - 3 olduğu durumlarda herhangi bir sakınca görmediğini belirtir. Fakat bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Mekanik açıdan takılabilen farklı ölçüler, teknik açıdan zararlı sonuçları da beraberinde getirir. 

Lastik ve Jant Boyutları Neden Standart Ölçülerde Sınıflandırılır?

Lastik ölçülerine uygun olan dinamik belirlenirken, üreticiler pek çok açıdan incelemelerde bulunur. Milimetrik farklar bile, çok önemli ve kritik dezavantajlara neden olur. Bu nedenle dünya çapında belirli ölçütler dikkate alınarak, standart değerler belirlenir. Araç lastiklerinin sınıflandırılmasında piyasadaki tüm araçlara hitap edebilme, benzer nitelikleri taşıyan lastik sayısını sınırlandırma ve lastiklerin kullanım ömrün belirleme gibi amaçlar hedeflenir. Lastik tipleri için son kullanma tarihi belirlemek, değişim zamanını doğru şekilde ayarlayarak sürüş performansını arttırmak açısından önemlidir.