Lastik

27-03-2024 11:56:56 tarihinde yayınlandı

Yaz Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?

Bu blog yazısında, yaz lastiği kullanmanın öneminden ve yazlık lastik takma zamanından bahsedeceğiz. 

Yaz Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?

Yaz mevsimi yaklaşırken, birçok sürücü kış lastiklerini değiştirmenin ve yaz lastiklerine geçmenin zamanı olduğunu düşünmeye başlar. Peki, yaz lastiği ne zaman takılır? Kışlık lastikler yaz mevsiminde kullanılır mı? Yazlık lastik taktırmamanın cezası var mı? İşte, detaylar…

Yaz Lastiği Nedir? 

Yaz lastikleri, özellikle sıcak ve kuru hava koşullarında güvenli bir sürüş için özel olarak tasarlanmıştır. Diğer mevsim lastiklerine göre sıcak havalarda yol tutuşunu korumak için lastik hamur yapısı daha serttir. Islak zeminde kaymayı engellemek için su tahliyesini optimize eden özel bir desen yapısına sahiptir. Kuru zeminde ise daha iyi yol tutuşu için daha az diş derinliği bulunması ve virajlarda daha iyi stabilite sağlamak için omuz bloklarının geniş olması yer almaktadır. 

Yaz Lastiği ile Kış Lastiği Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yaz Lastiği

Yaz ve kış lastikleri, araçların farklı hava koşullarında optimum performans göstermesini sağlamak üzere özel olarak tasarlanmış lastik türleridir. Yaz lastikleri, genellikle sıcak ve kuru hava şartlarında kullanılmak üzere üretilirken, kış lastikleri soğuk ve karlı hava koşullarında etkili olacak şekilde dizayn edilmiştir. 

Yaz lastiklerinin sert hamur yapısı sıcaklığa bağlı olarak yol tutuşunu korurken, su tahliyesini optimize eden desenleri ıslak zeminde güvenli sürüş sağlar. Kış lastikleri ise daha esnek bir hamur yapısına sahip olup kar ve buz üzerinde daha iyi çekiş ve frenleme performansı sunar. Bu noktada “yaz lastiği kışın kullanılır mı?” veya “kış lastiği yazın kullanılır mı?’ sorusuna ‘hayır’ olarak cevap verilebilir. 

Yaz Lastiği Uygulaması Ne Zaman Başlıyor?

Yazlık Lastik

Kış mevsimi bitip yaz mevsimi başlarken araç sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biri “yaz lastiği ne zaman takılır?” sorusudur. Yaz lastiklerinin kullanımı, Türkiye genelinde 1 Nisan ayı itibariyle yasal olarak başlamaktadır. Ancak, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ortalama hava sıcaklıkları değişiklik gösterdiğinden dolayı 1 Nisan'dan sonra dahi bazı illerde hala kış lastikleri tercih edilebilmektedir. Bu noktada hava sıcaklıklarının 7 derecenin üzerine çıktığı zaman kullanılması, sürüş güvenliği açısından önemlidir. 

Yaz Lastiği Kullanmamanın Cezası Var mı?

09.02.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kanunda yaz lastiklerinin kullanımıyla ilgili yasal bir zorunluluk yoktur, sadece kış lastiklerinin kullanımına yönelik düzenlemeler bulunmaktadır. Bu noktada yaz lastiği kullanmamanın herhangi bir cezası bulunmamaktadır. Fakat daha iyi yol tutuşu ve fren performansı için mevsime uygun lastik kullanmak sürüş güvenliği açısından önemlidir.

Yaz Lastiği Fiyatlarını ve Modellerini Servislet ile İnceleyin!

Mevsim geçişlerinde araç sahipleri için lastik değişimi önemli bir unsurdur. Aracınız ne olursa olsun uyumlu lastikleri Servislet ile kolayca bulabilirsiniz. Kolay arayüze sahip platformumuzda popüler markaların lastiklerini inceleyebilir, fiyatları karşılaştırabilir ve bütçenize en uygun olanı satın alabilirsiniz. Ayrıca lastik oteli, periyodik bakım ve oto ekspertiz hizmetleri alabilirsiniz. Hemen web sitemize üye olarak avantajlı fırsatlardan yararlanmaya başlayabilirsiniz.