06-05-2024 11:52:09 tarihinde yayınlandı

Araçlara TTB Takma Zorunluluğu Geliyor! 

Taşıt Tanıma Birimi nedir? Neden takılmalıdır? Bu yazıda, TTB takma zorunluluğuna dair merak edilen tüm detayları ele alacağız.

Araçlara TTB Takma Zorunluluğu Geliyor! 

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt kaçakçılığının önüne geçmek ve vergi gelirlerini artırmak için Taşıt Tanıma Birimi (TTB) uygulamasını hayata geçiriyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu olacak bu sistem, ticari araç sahiplerini ve işletmeleri doğrudan etkileyecek. Peki, TTB nedir ve nasıl bir dönüşüm getirecek? Kimlere zorunlu? İşte, detaylar…

TTB Nedir? 

Taşıt Tanıma Birimi (TTB): Taşıt tanıma ve akaryakıt yönetimi için geliştirilmiş bir sistemdir. Yakıt verilen taşıtların yakıt depo girişine monte edilen ve söküldüğünde tekrar kullanılamayan bir pasif devre ve anten içerir. Bu sistem taşıt plaka bilgisi, mükellefe ilişkin bilgiler gibi verileri hafızasında saklar ve akaryakıt alımı sırasında Taşıt Tanıma Okuyucu Cihazı aracılığıyla pompa ünitelerinin bağlı olduğu YN Pompa ÖKC'lere (Yakıt İstasyonu Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz) otomatik olarak iletilmesini sağlar.

Nasıl Temin Edilir ve Takılır?

TTB'ler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bayiilerden temin edilebilir. Etiketlerin takılması ise yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. İşlem, toplam 15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilir. Bu süreç, hem doğru takılma garantisi sağlar hem de standartlara uygunluğu temin eder. Bu etiketin araçtan sökülmesi durumunda ise cihaz devre dışı bırakılır ve yeniden taktırılması gerekir. Ayrıca araçların sahiplik veya plaka bilgisinin değişmesi durumunda da yeni TTB takılmalıdır.

TTB Zorunluluğu Neden Getiriliyor?

TTB zorunluluğu

TTB zorunluluğunun temel amacı, akaryakıt satışlarında vergi kaçakçılığını önlemek ve işlemleri otomatikleştirmektir. Bu zorunluluk sayesinde;

  • Akaryakıt alımlarında manuel plaka kaydı yapma zorunluluğu ortadan kalkacak.
  • İşletmeler, akaryakıt giderlerini daha kolay takip edebilecek.
  • Vergi denetimleri daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecek.
  • Otomatik veri kaydı ve iletimi sayesinde verilerin güvenilirliği ve doğruluğu artacak, vergi tahsilatı süreçleri daha güvenilir hale gelecek.

TTB Kimleri Kapsıyor ve Ne Zaman Yürürlüğe Giriyor?

TTB zorunluluğu; kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtları kapsamaktadır. Uygulama, 31 Aralık 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Bu noktada akla gelen ilk sorulardan biri de ‘‘TTB zorunluluğuna uymamanın cezası nedir?’’ yönünde. Bu tarihe kadar TTB takmayan araçlar trafiğe çıkamayacak ve Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne göre 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri uygulanacaktır.

Taşıt Tanıma Birimi Ücreti Ne Kadar?

Taşıt Tanıma Birimi maliyeti, bayilere göre değişmekle birlikte genel olarak ortalama 250 TL arasındadır. Bu maliyet, ticari araç sahipleri için vergi uyumluluğunu sağlama ve işletmeler için otomasyon avantajları elde etme konusunda önemli bir yatırım olarak değerlendirilmelidir.